IMEI ücreti arttı: Kaçak şebeke cihazı satışında patlama
Türkiye, kayıt dışı telefon kullanımında dünya genelinde ön sıralarda yer alıyor. Şu anda 3 milyon IMEI kaydı yapılmamış veya klonlanmış telefon bulunduğu tahmin ediliyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 2023 Ekim ayında bu durumu düzeltmek için bir yıl süre tanıdı. Resmî Gazete’de yayımlanan “Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ” üzerinden bir yıl geçti. Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine göre bu süre içinde 1 milyon kayıt dışı telefon sisteme kaydedildi, ancak hala 3 milyon telefon kapanma riskiyle karşı karşıya.
KAYIT DIŞI KULLANIMA OLANAK TANIYOR
Kayıtlı olmayan telefonları aktif hale getirmek için, son dönemde telefoncular tarafından Çin’den “şebeke verici cihazları” ithal edilmeye başlandı. Bu cihazlar, mevcut telefon hattını bağlayarak kayıt dışı kullanıma olanak tanıyor ve telefoncular bu cihazları sıkça satıyor. Bir telefoncu “Telefona takılan hattınızı bu cihaza yerleştiriyoruz. Aynı mobil şarj aleti gibi düşünün… Şarjı 2 gün gidiyor. Sürekli yanınızda olması gerekiyor. Apple modelleri için bluetooth veya Wi-Fi bağlantısı gerekiyor. Android’ler için de bir uygulama yükleyip aktif hâle getirebiliyorsunuz” diyerek sistemi anlattı.
IMEI ÜCRETİ YÜKSEK: YASA DIŞI SATIŞTAN BÜYÜK KAZANÇ
Bilişim uzmanları, bu durumun devlete büyük vergi kaybı yarattığını ve bu cihazların toplatılması gerektiğini vurguluyor. IMEI kayıt ücreti bugün 31 bin lira, 2025 yılında 45 bin lira olacak. IMEI kaydı için gerekli ücretler yüksek ve telefoncular bu yasa dışı satışlardan büyük kazanç sağlıyor. Uzmanlar, bu cihazların ithalatının yasaklanması ve piyasadan toplanması gerektiğini belirtiyor.